Kuchnia to miejsce szczególne w każdym domu, to miejsce spotkań przy wspólnym stole, rozmów, wspólnego gotowania. Ważne, aby miejsce to było zaprojektowane w sposób umożliwiający bycie i działanie razem. Miejsce to powinno być funkcjonalne, przytulne no i przy okazji na czasie. Zastanowimy się dziś jak połączyć ze sobą te wszystkie elementy i stworzyć przestrzeń skrojoną na miarę naszych oczekiwań.
We współczesnym polskim domu, kuchnia rzadko jest oddzielnym zamkniętym pomieszczeniem, lecz jest integralną częścią strefy dziennej i pozwala całej rodzinie angażować się we wspólne przygotowywanie posiłków.
Ważnym wyznacznikiem podczas aranżowania przestrzeni kuchennej jest podział na strefy. Zazwyczaj projektując kuchnię skupiamy się na 5 podstawowych strefach: strefie zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia. Jest to najbardziej funkcjonalny i optymalny podział.
Przyjęło się, że strefa zapasów zlokalizowana jest zazwyczaj w pobliżu wejścia do pomieszczenia kuchennego. Pozwala to na sprawne i szybkie wypakowanie zakupów. Warto rozsądnie rozplanować tę strefę, znaleźć miejsce w postaci na przykład niewielkiego blatu na którym można postawić przyniesione do domu sprawunki. W strefie tej nie może zabraknąć pojemnych szafek, szuflad czy szafek cargo, im więcej tym lepiej. Nieodłącznym elementem strefy zapasów jest pojemna chłodziarko - zamrażarka.
Strefa przechowywania to miejsce na zastawę stołową, sztućce, szklanki, kubki i tym podobne. Ład i porządek w tej strefie bardzo ułatwiają nam pracę w kuchni i pozwalają na skrócenie czasu przygotowania posiłków.
Strefa zmywania to miejsce na wygodny zlewozmywak oraz zmywarkę. w miejscu tym zazwyczaj też powinno się znaleźć miejsce w którym ustawić można pojemniki na odpady, drobne detergenty itp.
W strefie przygotowywania najważniejszym elementem jest duży, wygodny blat, który pozwoli nam na swobodne przygotowywanie posiłków.
Natomiast ostatnia strefa to centrum każdej kuchni. W strefie gotowania, bo o niej mowa znaleźć się powinien piekarnik oraz płyta grzewcza. to własnie tu widać przeważnie efekt końcowy naszych kuchennych zmagań. Projektując kuchnię powinno się pamiętać o zaplanowaniu blatu w pobliżu płyty grzewczej, ułatwi nam to w znacznym stopniu serwowanie przyrządzonych dań.
Pamiętać należy, aby wszystkie elementy wyposażenie były zainstalowane na wysokości dopasowanej do użytkownika, bardzo usprawni nam to pracę.
Doskonałym rozwiązaniem dla posiadaczy dużych pomieszczeń kuchennych jest wyspa, która może pełnić funkcję dodatkowej przestrzeni roboczej, przestrzeni do przechowywania jak również być miejscem spotkań przy posiłkach, być strefą jadalnianą.
Każdy rodzic doskonale wie, jak niebezpiecznym pomieszczeniem dla naszych pociech może być kuchnia. Projektując tę przestrzeń warto o tym pamiętać i odpowiedni zabezpieczyć niskie szafki, szuflady, piekarnik czy miejsce w którym przechowujemy detergenty.
Ergonomicznie zaplanowana przestrzeń kuchenna sprawi, że z chęcią będziemy z niej korzystać, a funkcjonalny rozkład pozwoli nam zminimalizować czas potrzebny na przyrządzenie posiłku.
E.R